Locatie/route

Lokatie

De Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs wordt georganiseerd in de Grote- of Lebuinuskerk aan het Grote Kerkhof in het historische centrum van Deventer.

De huidige gotische hallenkerk werd voornamelijk in de vijftiende eeuw gebouwd op de plaats waar de Engelse missionaris Lebuinus al in 768 een eerste, houten kerk bouwde. In de negende en tiende eeuw was Deventer de residentie van de bisschop van Utrecht en werd begonnen met de bouw van een stenen kerk. In 1040 gaf bisschop Bernold opdracht voor de bouw van een romaanse basiliek, maar deze Maria- en Lebuinusbasiliek werd in 1235 en in 1334 door branden verwoest.

De huidige Lebuinuskerk kreeg vorm tussen 1450 en 1525. Van 1559 tot 1591 deed de Lebuinuskerk zelfs even dienst als kathedraal voor het toenmalige bisdom Deventer. Het gebouw stond vol muurschilderingen, heiligenbeelden en altaren maar daar kwam in 1580 een eind aan toen calvinisten de kerk in bezit namen en alle pracht en praal vernietigden. Zij doopten de naam van de kerk om in Grote Kerk. Een aantal oude muurschilderingen werd tijdens een restauratie in 1927 teruggevonden en in ere hersteld.

De Grote- of Lebuinuskerk beschikt maar liefst over drie orgels, het grote of Holtgräve orgel boven de hoofdingang, een koororgel boven de ingang aan de Kleine Poot en een modern kistorgel. Een andere blikvanger van de kerk is de half verzonken romaanse crypte. Deze crypte zal tijdens de beurs gewoon open zijn maar de organisatie van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs vraagt iedereen deze ruimte alleen met respect en in stilte te betreden.

Sinds enkele jaren wordt de kerk verhuurd voor allerlei activiteiten zoals concerten, exposities, lezingen, culturele markten en andere evenementen. Omdat het kerkgebouw nog altijd dienst doet als kerk voor een geloofsgemeente vragen we alle bezoekers en standhouders met veel respect met de kerk en haar gemeente om te gaan.

Hoe komt u er?

Indien u met de trein naar Deventer komt, kunt u het beste naar de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs lopen. Het is een kleine wandeling van maximaal 12 minuten door de stad.

De looproute vanaf het NS-station: direct vanuit het stationsgebouw links aanhouden en het bruggetje over het fietspad en het water nemen. Dan steekt u de Singel/Gedempte Gracht over en loopt u de Keizerstraat in, deze loopt u met ongeveer 300 meter helemaal af, tot op marktplein de Brink. Hier rechts aanhouden en met een scherpe bocht de Korte Bisschopstraat inlopen. De eerstvolgende mogelijkheid links is de Lange Bisschopstraat, deze eindigt na zo’n 300 meter op het Grote Kerkhof, het plein waar de Lebuinuskerk staat. Als de kleine deur hier nog niet open is, kunt u het beste helemaal links langs de kerk naar de hoofdingang lopen.

Indien u met de auto naar Deventer komt kunt u het beste de bewegwijzering richting centrum aan-houden. Een aantal parkeergelegenheden wordt hieronder besproken.

Parkeren

Hieronder bespreken we een aantal parkeermogelijkheden. Natuurlijk zijn er nog veel meer garages en terreinen dan die hier besproken worden.

Let op: voorheen was er direct naast de Lebuinuskerk gelegenheid tot parkeren. Dat kan nu niet meer. Wilt u parkeren, dan bent u aangewezen op de andere parkeerplekken in de stad.

Nieuwe Markt: Dit plein is kleiner dan het Grote Kerkhof en beschikt over 54 plaatsen. Het adres voor
navigatiesystemen is Nieuwe Markt 32, 7411 PC te Deventer. U parkeert hier op straat en dit kost in het centrum € 2,50 per uur, na 120 minuten € 5,- per uur. LET OP: DAGKAART NIET MOGELIJK. Vanaf de Nieuwe Markt kunt u gemakkelijk de toren van de Lebuinuskerk zien.

Midden in het centrum ligt de Centrumgarage. Deze garage is 24/7 open en beschikt over 575
plaatsen. Per uur kost parkeren hier € 2,07 en een dagkaart kost € 10,-. Vanaf de snelweg A1 volgt u de
borden Centrum of u volgt de borden van de Centrumgarage aan de lantaarnpalen. Het adres voor
navigatiesystemen is Op de Keizer 1, 7411 TC te Deventer. Vanaf de Centrumgarage is het ongeveer
6 minuten lopen naar de Lebuinuskerk. Loop naast de HEMA de Smidsgang door en ga aan het einde
linksaf. Een paar meter over de Smedenstraat en dan direct naar rechts de Lange Bisschopstraat in,
deze eindigt na zo’n 300 meter op het Grote Kerkhof, het plein waar de Lebuinuskerk staat. Als de
kleine deur hier nog niet open is, kunt u het beste helemaal links langs de kerk naar de hoofdingang
lopen.

Gratis parkeren kan ook, bijvoorbeeld buiten het centrum, maar dan moet u flink wandelen. Een
andere, bijna gratis, mogelijkheid is parkeren op de Worp, aan de overzijde van de IJssel. Hier zijn
ongeveer 190 gratis beschikbare parkeerplekken. Het adres voor uw navigatiesysteem is het adres
van het daar gelegen Sandton IJsselhotel, Worp 2, postcode 7419 AD te Deventer. Hiervandaan kunt
u met een pontje de IJssel oversteken. Een retourtje met de pont kost € 1,80 per persoon. De
pont vaart op zaterdagen tussen 9.00 uur en 23.00 uur. Eenmaal aan de overkant is het een kleine
100 meter wandelen naar de Lebuinuskerk. De doorgaande weg de Welle oversteken, de Nieuwe
Markt in en dan de tweede weg rechts nemen.