Expo Liafwin tijdens ONS 2022

      Geen reacties op Expo Liafwin tijdens ONS 2022

Tijdens de 20e Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs vind in de Lebuineskerk ook een expositie plaats!

De geschiedenis virtuoos, tekenaar en scenarioschrijver Hans Stempher exposeert ‘Op bezoek bij Liafwin’ van 2 t/m 9 april in de Lebuinuskerk een deel van de originele tekeningen uit z’n stripserie ‘De geest van Lebuinus’.
Lenuinus werd ook Liafwin genoemd, Angelsaksische naam van de 8e-eeuwse geloofsprediker. En wie kan het verleden nou beter duiden?

Hans z’n tekeningen worden gekenschetst door de ogenschijnlijke eenvoudige opbouw van herkenbare plekken en personen in de stad. Z’n brede kennis over de geschiedenis van de stad brengt hij in geheel eigen tekenstijl tot leven.

Die stijl is gebaseerd op een gemengde tekenstijl waar in later stadium digitale duotoon inkleurtechniek wordt toegepast. Extra tip: Op 2 april loopt de expositie synchroon met de 20e Oost-Nederlandse stripboekenbeurs!

In de serie ‘De geest van Lebuinus’ zijn tot nu toe 3 delen verschenen ‘De Lebuinuskelk’, ‘Bisschoppen & Noormannen’ en ‘Deventer wordt stad. Momenteel wordt hard gewerkt aan het 4e deel Geert Groote. In de serie spelen naast historische personages z’n striphelden Folkert en Davo een centrale rol. Hans weerhoudt zich niet om de nodige fantasievolle voorvallen aan deze historie van Deventer subtiel toe te voegen.

Eeuwen geleden kwam Lebuinus vanuit Daventry, Engeland naar de toenmalige Lage Landen en meldde zich bij de abt Gregorius van Utrecht. Na een aantal jaren kreeg hij opdracht om de heidense Saksen achter de IJssel te kerstenen. Gewapend met een bijbel en een gouden kruis trok hij naar het oosten. Tot zijn verdere bezit behoorde ook een ivoren kelk. Wat niemand wist, ook Lebuinus niet, was dat deze kelk mysterieuze eigenschappen bezat die bijzonder belangrijk zouden zijn voor de toekomstige stad Deventer. Die kerstening ging echter niet van een leien dakje. Zijn pas gebouwde kerkje werd in de brand gestoken, de kelk kwam in het bezit van krijgslustige Saksen, een dikke eeuw later vonden Noormannen de kelk ook een waardevolle buit. De kelk krijgt vervolgens een bijzondere plek in Deventer dat, na de steun aan Hendrik V, bijzondere privileges verkrijgt; Deventer wordt Stad.
De kelk heeft de volle 12 eeuwen die zouden volgen overleefd. Niet zonder beschadigingen overigens. In de 14e eeuw is een zilveren montuur om de kelk gemonteerd. Mensen die de kelk willen bewonderen moeten naar Utrecht, naar het Museum Catharijneconvent, waar de kelk uiteindelijk is terechtgekomen. Maar, pas op,… raak de kelk niet aan en zeg vooral niet hardop ‘lieve vriend’…Hans Stempher (1949-Deventer). Is vanaf 1985 beroepsmatig schilder en tekenaar. Hij maakte diverse muur- en gevelschilderingen in de stad. Tekende strips voor het Deventer Dagblad (Flip!) en was ook actief als acteur in een Dagboek van een Gek en als oudejaarsconferencier. Hans maakte tekeningen over Deventer Geschiedenis en 101 jaar Vetkampstraat waarvan puzzels zijn gemaakt. In deze strip combineert hij zijn tekenkunst met zijn passie voor geschiedenis en zijn geboortestad.

Zowel de expositie van Hans Stempher als de 20e Oost-Nederlandse stripboekenbeurs zijn gratis toegankelijk!